Kentekenparkeren

Kentekenparkeren

Parkeren moet beter, efficiënter en gemakkelijker kunnen, zowel voor de parkeerder als voor de gemeente. Veel gemeenten stellen daarom een nieuw parkeerbeleid vast vol met moderne termen als kentekenparkeren, digitaal parkeren, kentekeninvoer, digitale handhaving, kentekenscan, etc.

  • Geen parkeerticket achter de voorruit
  • Digitale verwerking van vergunningen
  • Efficiënter handhaven door kentekenscan
  • Volautomatisch handhaven met scanauto
  • Parkeerstatistieken mogelijk uit centrale ParkeerRechtenDataBase

Alles op kenteken

Bij kentekenparkeren gaat alles op kenteken en is papier verleden tijd. De parkeerder koopt zijn parkeerrecht bij de parkeerautomaat en voert daar zijn kenteken in. Hij krijgt geen kaartje meer, het kenteken wordt opgeslagen in een ParkeerRechtenDataBase (PRDB). Hij kan ook via belparkeren aangeven dat hij geparkeerd staat.

De gemeente kan parkeervergunningen ook digitaal uitgeven. Deze kentekens staan ook in de PRDB en de vergunninghouder hoeft geen vergunningen meer in zijn auto te leggen.

 

Introductie kentekenparkeren

Ter introductie van (ticketloos) kentekenparkeren adviseert TMC een overgang in 3 fases. Hiermee worden gemeente en parkeerder stapsgewijs klaargemaakt voor kentekenparkeren.

 

1 - Kenteken op ticket

De nieuwe (of aangepaste) parkeerautomaten staan op straat, de parkeerder wordt gevraagd zijn kenteken in te voeren en het kenteken wordt op het ticket geprint. Het ticket moet achter de ruit worden gelegd, maar er wordt niet gehandhaafd op het kenteken. Dit helpt de parkeerders te wennen aan kentekeninvoer bij de parkeerautomaat.

2 - Handhaven op kenteken

De ingevoerde kentekens worden opgeslagen in een centrale PRDB. Het ticket met geprint kenteken hoeft niet meer verplicht achter de ruit worden gelegd, de handhavers kunnen het parkeerticket controleren of op basis van het kenteken het parkeerrecht controleren. Dit helpt de parkeerders te wennen aan ticketloos kentekenparkeren.

 

3 - Ticketloos kentekenparkeren

In de laatste fase wordt het  parkeerticket niet meer geprint. De handhavers scannen de kentekens van de geparkeerde voertuigen en controleren de kentekens in de centrale PRDB.

Digitaal handhaven

Met het einde van papieren parkeertickets en papieren vergunningen hoeft de BOA op straat niet meer naar geparkeerde auto’s te lopen om achter de voorruit te kijken. De centrale PRDB maakt het mogelijk om op basis van het kenteken te controleren of er een geldig parkeerrecht is verkregen. Dit kan met bijvoorbeeld de Bluebrick handhavingsapp of de ScanGenius scanauto.

Handhavingsapp

Met een handhavingsapp als Bluebrick kan een BOA heel snel de kentekens scannen van geparkeerde voertuigen. Elk gescand kenteken wordt direct in de PRDB gecontroleerd. Op het moment dat er voor een kenteken geen geldig parkeerrecht is gevonden, komt er een melding. De BOA kan een bon maken en deze achter de ruit plaatsen.

 

Scanauto

De ScanGenius scanauto rijdt met normale snelheid door de stad en scant continu de kentekens van alle geparkeerde voertuigen. De gescande kentekens worden direct in de PRDB gecontroleerd. Als een voertuig geen geldig parkeerrecht heeft kan een BOA, na een tweede check, de bon opmaken.

Het is ook mogelijk om ’s nachts automatisch een tweede check te doen in de PRDB. Is er opnieuw geen geldig parkeerrecht gevonden, dan zal automatisch een boete worden aangemaakt.

 

Kenteken verplicht invoeren?

Het correct invoeren van een kenteken op een parkeerautomaat is niet verplicht. Dit volgt uit een uitspraak die de Rechtbank Amsterdam op 30 januari 2015 heeft gedaan in de zaak die stichting Privacy First heeft aangespannen. De rechter verklaarde een opgelegde naheffingsaanslag ongegrond, omdat parkeerder door middel van een betaalbewijs kon aantonen dat hij zijn parkeerbelasting had betaald. Het invoeren van het kenteken geldt niet als enig mogelijke bewijs dat er parkeerbelasting is betaald.

De uitspraak verandert echter niets aan de manier waarop in gemeente Amsterdam voor parkeren wordt betaald en hoe er wordt gehandhaafd. Wanneer er geen (juist) kenteken wordt ingevoerd, wordt een naheffingsaanslag opgelegd. Als de parkeerder het hier niet mee eens is, kan hij een bezwaarschrift indienen bij de gemeente. Wanneer hij kan aantonen dat hij wel heeft betaald voor het parkeren, dan wordt het bezwaarschrift gegrond verklaard en komt de naheffingsaanslag te vervallen.

Meer info?

Klik op een van de linkjes voor meer informatie over kentekenparkeren.

Uiteraard zijn onze accountmanagers altijd bereikbaar voor vragen over kentekenparkeren. Neem gerust contact op.

Contact

Taxameter Centrale B.V.
H.J.E. Wenckebachweg 80
1114 AD Amsterdam-Duivendrecht

Tel. 020 - 462 0 462
E-mail: mail@taxameter.nl

certificeringlogostransparant

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Uw gegevens worden enkel gebruikt voor het periodiek versturen van de nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. Zie voor meer informatie ons privacystatement.

Nieuwsoverzicht

Duurzaam Veenendaal hergebruikt parkeerautomaten 30 juli  –  In Veenendaal zijn de huidige parkeerautomaten aan vervanging toe. De gemeente heeft duurzaamheid hoog in Lees meer...

Meer nieuws